Wie zijn wij

Groepsfoto 2013c

Carnavalsvereniging ’t Skrothupke is opgericht in november 1972 en vanaf deze datum niet meer weg te denken uit Papgat.

Wat vaste vrienden zaten destijds aan de tap in de Kofferenbar bij Willem en Agnes van de Velde, en het leek hun wel leuk om een carnavalsclubke op te richten. Zo gezegd zo gedaan, alleen moest er een naam worden verzonnen. Nou, zei Agnes, als ik het groepje zo zie is ’t een mooi schrothupke.

En daarmee sloeg ze de spijker op z’n kop, en zo ontstond dus ’t Skrothupke.

Medio 1986 is ’t Skrothupke samen met Willem en Agnes verhuisd van de Kofferenbar naar Café Oud Rooy aan de Markt. Dit is nu nog steeds het thuishonk van de club.

De activiteiten beperkten zich aanvankelijk tot het samen carnaval vieren.

Daar kwam een paar jaar later verandering in, toen het idee ontstond om muziek te gaan maken en in 1977 werd de kapel opgericht. Dat was toen uniek, een carnavalsvereniging met een eigen kapel. Er werd druk gerepeteerd en tijdens het eerstvolgende carnaval trad de kapel al op, hoewel het enige wat we konden spelen was "Onze Oude Sint Jan".
Het enthousiasme vergoedde veel en het repertoire is nadien aanmerkelijk uitgebreid.

Het jaarlijkse Snertconcert, op carnavalsdinsdag om 12.00  in Café Oud Rooy is dan niet meer weg te denken uit het Rooise carnavalsgebeuren.
in 1977 deden we ook voor de eerste keer mee met de carnavalsoptocht en nog steeds wordt er elk jaar een carnavalswagen en loopgroep gemaakt.
En niet onverdienstelijk, gezien de vele prijzen die ’t Skrothupke al in de wacht mocht slepen.
Elk jaar verkochten we met de carnaval zelf gemaakte tekens of muziek instrumenten, welke door mensen van onze eigen club worden gemaakt. Dit om de eerste onkosten te dekken.

Inmiddels is het ledenbestand aangevuld met diverse nieuwe leden en staat de teller op 66 personen.
’t Skrothupke is een actieve carnavalsvereniging voor, tijdens en na de Carnaval.
Ook buiten de carnavalsdagen is onze club actief, zoals met halfvasten en elk jaar een gezellige vlooienmarkt met veel bezoekers. Deze is in 2015 veranderd naar een Kofferbakmarkt.
In December is onze kaartavond in Café Oud Rooij met lekkere vlees- en wildprijzen.

Op 1 Januari geven we ons traditionele Nieuwjaarsconcert in Café Oud Rooij, wat elk jaar druk wordt bezocht.  Daarnaast komt in nov de Sint op bezoek voor de kindertjes en hebben we in juni ons Zomeruitstapje en gaan we in sept / okt met de club een dagje weg.

Kortom: ’t Skrothupke is een actieve carnavalsclub met gezellige activiteiten het hele jaar door.

foto skrothupke kapel

 

De kapel van onze club is in 1977 opgericht. In de begin periode werd er zelfs met houten instrumenten gespeeld.

Jarenlang heeft Sjors van Erp als dirigent voor onze kapel gestaan, wat soms een waar spektakel opleverde.

Honderden mensen keken hun ogen uit bij optredens o.a. in Duitsland wanneer de jaarlijkse wijnfeesten werden bezocht. Sjors pakte het publiek in met zijn manier van show en dirigeren.

Helaas is hij in 2001 op 50 jarige leeftijd na een ziekbed van ons heen gegaan.
De muziek van de kapel werd tot medio 2014 verzorgd door Jan van der Heijden. Hij zorgde er telkens voor dat het repertoire tijdig werd vernieuwd en dat iedereen de juiste noten speelde.

Medio 2014 is Jan gestopt, samen met een aantal andere muzikanten, en moest de kapel een doorstart maken en op zoek nieuw bloed en naar een vervanger voor Jan.

 

Deze is toen gevonden in de Veghelse trompettist Roland Filippini. Deze enthousiaste en gedreven muzikant is mede verantwoordelijk voor een vernieuwd en populair repertoire.
Elk jaar wordt er op nieuwjaarsdag een Nieuwjaarsconcert gegeven in Oud Rooij.Foto Roland

Om 17.00 uur staat de gehele kapel paraat om alle muziek aan de aanwezigen te laten horen.
Tijdens de carnaval is onze kapel overal te horen, maar vooral natuurlijk tijdens ons jaarlijkse Snertconcert. Het druk bezochte Snertconcert wordt dinsdags met de Carnaval in Café Oud Rooij gehouden, met natuurlijk echte snert van Traiteur en Slagerij Christian Verheijen.

Ook komen er die dag enkele kapellen uit Rooi en wijde omgeving hun medewerking verlenen, om deze middag tot een ware happening te maken.  

De kapel repeteert nu op dinsdagavond in Oud Rooy tussen 20.30 en 22.00 uur.

Er is altijd behoefte aan nieuwe muzikanten, dus interesse, kom gerust eens kijken en/of meld je aan.